top of page

Corona Gazeteciliğim???

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2021



Aşağıdaki bugün yani 6 eylül 2020 de paylaştığım yazımdır.


Bugünkü Gönüllü Corona Faceebook Gazeteciliğim:

Uzun süredir Alman- Avusturya özgür medya kanallarından(alternatif medya da deniyor), ve Alman resmi kanallarından Corona ile ilgili araştırmaları, yorumları, değerlendirmeleri takip ediyorum. KenFM(yaklaşık 4 senedir takip ederim), rubiconnews, Swiss propoganda research, Oval media gibi web sitesi ve videolarla yayın yapan kuruluşlardan corona meselesini takip ettiğim siteler. Yüzlerce saatimi bunları izleyip öğrendiklerimi PAYLAŞAMAMAKTAN hayıflanıyorum (çünkü tanınmıyorum, bilinmiyorum, gazeteci, polikacı, youtuber ve hekim de değilim; ama hekimler, hele şu televizyonlarda konuşan profesörler; hele şu ara olaylara şöyle bir uzaktan, dünyadaki çeşitli araştırmaları, tespitleri, özgür haber kanallarında çıkanları de bilip değerlendirerek bakabiliyorlar mı acaba, buna ne kadar vakitleri var, şimdiye kadar ne kadar araştırmışlar, özellikle her türlü virüs, hele hele bu yeni olduğu söylenen covid,19 konusunu, sadece modern tıpta öğrendiklerinle mi yetiniyorlar? ilaç firmaları ne derecede hastane yönetimlerini, doktorları, hatta Dünya Sağlık Örgütünü yönlendiriyor? DSÖ ne kadar bağımsız, DSÖ nün başta söylediği ile şimdi söylediği karşılaştırılıyor mu? Hekimler konusuna tekrar değineceğim. Aşağıda ismini yazdığım kişilerin ne söylediklerini biliyorlar mı? Şayet bilmiyorlarsa, neden araştırma, onların söylediklerine atıfta bulunarak yorum paylaşmazlar? Tez, antitez niye bir araya gelemiyor ve tartışılamıyor? Daldan dala atlayacağım, konuşur gibi yazıyorum. Ben ayrıca corona gerçeği sitesine birkaç tercüme ve derleme yaptım, orada virolog Prof. Hendrik Streeck, Hamburg'da birçok covid-19 vakasının otopsisini yapmış

patalog Prof. Püschel, akciğer uzmanı epidemiymolog hekim Dr. Wolfgang Wodarg (bir dönem SDP milletvekilliği yapmış, Avrupa komisyonunda sağlık kurulunda ve Transparency- yolsuzlukları sorgulayan uluslararası bir örgütde yöneticilik yapmıştır, Domuz gribi ve kuş gribi zamanı cesurca Alman Robert Koch Enstitüsünü ve Dünya Sağlık Örgütü'nü, aşı ve ilaç politikasını eleştirmiştir)gibi bilim insanlarının araştırmalarını, tespitlerini, paylaştığım, aynı zamanda onların videolarının bazılarının youtubedan silindiğini söylediğim bir ses kaydı (ismim verilmiyor) youtube tarafından kaldırıldı. Türkiye'de de Corona gerçeği, VitaminGiller gibi web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanan, tercüme edilen birçok şey sansüre uğruyor. Maske taşımaya, ki burada üretimde standartlara uyulmadığı da açıklandı, özellikle dış mekanda, eleştirel bakıyorum. Bunu söyleyen,gerekçelerini detaylı aktaran uzmanların maalesef çoğu Almanca olan videolarının linklerini isteyenlerle paylaşabilirim. Tedbir olarak, kendini hasta hissedenin evde kalması bence en önemlisi, ve hapşırıp öksürürken kolunuzu kıvırıp dirseğe hapşırmak. Dün facebookda Corona Gerçeği gerçeği sayfasındaki bir yoruma verdiğim cevabı da sizlerle paylaşmak istiyorum : "başta semptomu olmayanların da yayabileceği düşünülüyordu. Kore örneğinin de olduğu çeşitli videolar ( şu meşhur 31. vaka) dolaşıyordu. Bu biraz da çeşitli cep telefonlarına indirilen uygulamaların reklamı gibi de oldu yani PCR testi pozitif çıkanın mutlaka takip edilmesi, kimlerle buluştuğunun nereye gittiğinin öğrenilmesi de hedefleniyordu muhtemelen. İlk başta ben de bunu çok önemsedim açıkçası. Ama zamanla PCR Testlerinin hastalık belirlemekte yeterli olmadığını bir çok bilim insanı açıkladı. zaten hastalık teşhisi için ortaya çıkmamış, onay görmeden (valide olmadan) piyasaya sürülmüştü. Yine ilk başlarda bilinen daha doğrusu tahmin edilen hastalık belirtisi göstermeyenin taşıyıcı olduğuydu, ama kanıt bulamıyorlar, matematiksel modellemeler yapıp duruyorlardı. Bilim insanları da aksini iddia edecek bir rapor sunamıyorlardı , bunun nedeni de, şayet her yeri kapatırsan, insanların birbiriyle temasını minimuma indirirsen, araştırmacılar, epidomologlar hastalığın izini süremez, Bunu Prof.Hendrik Streeck çok güzel anlatır. Maalesef Türkiye’de pek bilinmez, ilk defa Corona gerçeği sitesinde yayınlandı Hendrik Streeck’in Heinsberg araştırması, değerlendirmeleri, yorumları, ama youtube sildi, birçok videoyu sansürledi, hatta vimeo da öyle (örneğin 2017 yapımı Trust WHO belgeseli vimeodan tamamen kaldırıldı) Dr. Wodarg'ın da bir dönem kendi web sitesi kapatıldı google tarafından. Bunun dışında Almanya’da hukukçuların kurduğu meclis dışı araştırma komisyonunda (corona Stiftung Ausschuss)virolog enfeksiyon uzmanı Prof. Dr Kaemmerer PCR testlerindeki yanlışların nedenlerini, ve pozitif çıkmasının insanın enfekte olduğunu kanıtlamadığını söylüyor.


Ancak enfekte isen, semptomlarını hissediyorsan başkasına bulaştırırsın diyor, o da kapalı alanlarda, damlacık yoluyla. Bunu Dr.Wolfgang Wodarg ve birçok bilim insanı söyledi, hatta son birkaç gündür Alman başvirolog Prof.Dr. Drosten, sağlık bakanı Bay Spahn, SPD li politikacı Karl Lauterbach hatta WHO bile daha önce söylediklerinden bir U dönüşü yapmaya başladılar, çünkü çıkan sonuçlar Dr. Wodarg, Prof. Dr. Sucharit Bhakdi gibi alanlarında müthiş çalışmaları olan bilim insanlarının (ama maalesef komplo teorisyeni ilan edildiler hükümet politikalarını eleştirenler) en baştan beri söylediklerini doğrular nitelikte"

Bugün de Viyana'da Corona protestoları var. 29. ağustosta ve daha evvel Berlin'de, Paris'te, Londra'da olduğu gibi sokakta protesto yapılıyor. Her kesimden insan, Anayasal hak ve özgürlüklerini korumak için, dayatmalara karşı çıkıyorlar, ama maalesef bunlar aşırı sağcı, komplo teorisyeni gibi nitelendiriliyor.


B.Y. (azıcık facebook üzerinden tartıştığımız konulardan dolayı, ona hitaben) tekrar bana şu Beipackzettel meselesini sormuşsun, onun kanıtını yolla demişsin.

Ben Türkiye'deyim, artık Avusturya vatandaşı değilim "vatansız=staatenlos" konumuna düştüm (1995-2000 arasında oradaki binlerce türk vatandaşı gibi çifte vatandaş olduğumdan, geriye dönük olarak mart 2020de Avusturya vatandaşlığından çıkarıldım, ama mavi kartlıyım)yani bulunduğum ülkeden dışarı çıkamam, onun için internetten linkler ile bunu yapabilrim. Ama Viyana'lı psikyatrist Dr. Raphael Bonelli'nin youtube sayfasında maske konusu çok iyi irdelenmiş. O daha çok psikolojik, sosyolojik açıdan değerlendiriyor, 1,5 yıl yaşamış olduğum Halle'li psikyatrist Hans Joachim Maaz gibi. (Halle bir eski Doğu Alman şehri, 7o yaşının üzerinde olan H.J.Maaz tarihsel yaşanmışlıklar üzerinden bunu çok iyi değerlendiriyor) Tekrar maske pakedinden çıkan uyarıya dönersek; Bonelli'nin kanalında bir eski gazetecinin değerlendirmeleri var, orada 20-22. dakikadan sonra "maskenin virüsten korumadığı" yazılı olduğunu söylüyor, güvenmek durumundayım, hele hele başka kanallardan da duymuşsam, ve internette de kumaş maskelerle ilgili böyle bir uyarı görselini bulmuşsam. RPP Institut youtube linkini burada eklemeyeceğim , ama gazetecinin ana akım medyanın kokuşmuşluğunu çok güzel anlattığı bir video. Açıkçası B.Y. (facebook ve Avusturya lisesinden okul arkadaşım) , senin ve bu yazıyı okuyan herkesin, yazıda ismi geçen Alternatif medya kanalları, ismini zikrettiğim birkaç uzman, buna örneğin Dr.Bodo Schiffmann'ı, Prof. Dr. Höckertz, John Ioannadis gibi isimleri, Avusturyalı biyolog Clemens Arway , Dr.Heiko Schöning gibileri ne gibi araştırmaları sunuyorlar,nasıl istatistikler, karşılaştırmalar sunuluyor bunlara bakmanızı istiyorum. Ayrıca tabii meclis dışı araştırma komisyonlarından Corona Stiftung Ausschuss ve ACU2020 - Aerzte für Aufklaerung hekimlerin kurmuş olduğu araştırma komisyonu.

Hekimler demişken; Ve sevgili hekim arkadaşlarım, "maske karşıtlığı" yaparak hekimleri, sağlık çalışanlarını da zor duruma düşürebileceğimi söyleyenleriniz var. Sizler en çok virüse maruz kalanlardansız,(her türlü, yaz dönemi virüsleri de rhino imiş hastalıkta etken şu ara covid 19 ile rino, kışın ise influenza ile influenza olmasın, influenzadan her yıl Almanya'da 5000-8000 kişi ölüyormuş,toplam gripten ölen sayısı 20.000lere dayanıyor, bu yıl ise 2019/2010 sanırım 420 civarında, çünkü primer olarak covid-19 arandı) Toplam gripten ölen sayısı 2017-2018 grip dalgasında Almanya'da 25.000 civarındaymış. Dr.Wolfgang Wodarag virüslerin eş zamanlı olarak vücutta var olabileceğini söylüyor. Hiç düşündünüz mü? Şİmdiye kadar grip vakalarında corona mıydı değil miydi bakıldı mı?


Sevgili hekimler; 8 günde 8 hekim öldü deniyor TTB sosyal medya sitesinde, bu çok kötü bir durum. Ve son dönemde duyduklarım, hep yoğun bakıma girince çok kısa sürede ölenler, hastanede ölenler. Hastalık hakkında artık daha çok şey biliniyor, fakat örneğin Almanya'da ve birçok Avrupa ülkesinde ölüm oranları tekli hanelere inmişken, Türkiye'de hem hekimlerin hem de 50 li 60 lı yaşlardaki ölümler neden bu kadar artıyor? Bunlara, nedenlerine, tedavi biçimlerine, standartlarına, protokollerine yoğunlaşmak gerekmez mi? Ya da pandemiden dolayı ertelenen tedavilere, ameliyatlara. Doktora, hastaneye gitmekten korktuğumuz için geciken teşhislere. Hatta hatta bütün bu lock-down yani kapatmaların verdiği yan etkileri, tıbbi, psikolojik, sosyolojik açıdan lütfen en azından sosyal medya hesaplarınızda görsek. Kimbilir kaç kişinin, kaç çocuğun ölümüne yol açmıştır Afrika'da, Hindistan'da... bu sadece bizim ülkemizde değil, başka ülkelerdeki bu lockdown . Avusturyalı biyolog, çevre aktivisti Clemens Arvay'in bu konudaki değerlendirmelerini izlemenizi tavsiye ederim, aynı zamanda maske konusundaki araştırma ve yorumlarını da.

Dünya Doktorlar birliği başkanı Montgomery de baştan beri söylüyor, mevcut kumaş ve elyaf karışımı maskelerin koruyucu olmadığını. Tüketici Hakları Derneği Gaziantep şube başkanı da üretilen maskelerin %99 u standartların altında özellikler taşıyor "demiş.


Düşünün ki toplu taşımada milyonlarca insan seyahat ediyor, trafikte dipdibeler, sosyal mesafe mümkün değil, onlar da risk altında değiller mi? Hele hele maskeler ıslanıyor, virüs, bakteri birikiyor üstünde. Ben kısa bir süre kullandıktan sonra bile kendimi kötü hissediyorum, midem de bulanıyor o maske kokusundan. Ayrıca doğru da kullanamıyorum, sürekli elim yüzüme gidiyor, bu durumda kendimi ihbar ediyorum, herhalde toplumun %90 ı doğru kullanamıyordur, o zaman nerede koruyuculuğu)

Ayrıca alınan virüsün dozajı çok önemli diyor hep Prof. Streeck, uzun süre aynı mekanda, kapalı, havalandırmayan mekanlarda, hadi diyelim otobüs azıcık havalandırıldı, ya metrolar. Ama vaka sayısı da artacak kışın soğukla ve corona ve influenca virüslerinin sezonu ile 10-20 misli olacak; ama iyi bir gelişme var, hastalık hakkında da tedavisi hakkında da çok şey biliyoruz, hastane- sağlık çalışanı kapasitesi de ayarlanırsa, rahat atlatırız" diyor. Anlatacak o kadar çok şey var ki.. Benim eğitimde genel duruşum şöyledir; özellikle eğitimde K lı kelimelerle köprü kurarak anlatıyorum bunu "kendi başıma keşfetmeme yardım et, sadece kendim, kendi çocuğum, kendi ailem, sevdiklerim, okulum, partim, memleketim değil, "küresel(global gibi değil, dünya canlıları) düşün, yerel davran, kollektif, kooperatif ol. Ama kendi başına keşfetmeye yardım ederken, önemli kaynakları göstermemiz gerekiyor ki, o kaynaklardan faydalanılacak birçok şeye ulaşılsın.

Hep meşhur birilerinin (Corona döneminde ünlü profesörler) söylediklerini ya da reçete gibi sunduklarını, her zaman takip ettiğimiz yayın organlarının söylediklerini kabul ediyoruz., Kendimizin araştırma, sorgulaması gerekmez mi ve bunu BİRLİKTE, birbirimizin donanımlarından, tecrübelerinden yararlanma zamanı değil mi?

Hele hele monotematik bir bakış açısı, konuya dar bir pencereden bakılıyorsa, ister Corona konusunu ister başka konuları yaklaşılıyorsa, bundan insanlık zarar görür.... Bugünlük bu kadar, bunları sözlü söyleşmek isterim, yazıda kolay değil aktarmak. Bunun dışında, ben de günün birinde Covid-19 olurum, veya covid-19 un da etkisi olan başka bir hastalık olabilirim, ama ben de birgün ölürsem otopsi yapılmasını çok isterim, "otopsi ile yaşayana dair bilgi edinilir" diyor Prof. Püschel. 63 yaşındaki 40 yıllık patalog Prof. Püschel Robert Koch Enstitüsü önermemesine rağmen (virüs yayılırmış)ekibiyle Hamburg'da 200 e yakın kişiye otopsi yapmıştı, ve ölen hiçbir kimsenin gerçek anlamda covid-19 dan ölmediğini söyledi.

Pekiyi, bizi hasta eden nedenler üzerine eğilip, onu azaltmaya ne zaman başlayacağız? Ama farkında mısınız, Corona tedbirlerinin doğruluğu- yanlışlığı derken, birbirimizden ne kadar uzaklaştık, hem birbirimizden fiziksel olarak hem de zihinsel olarak? Toplu taşıma kullandığım için benimle görüşmek istemeyen kimbilir kaç arkadaşım var da ben bilmiyorum, ya da bu konuları deştiğim, ama karşı bir görüşü olduğu için benim "kendi başına keşfet" yaklaşımından kaçan, kendi kaynaklarını yeterli ve doğru gören...

Nereye gidiyoruz? sürükleniyoruz? Kimler fayda sağlıyor bizim bu sürüklenmemizden? Kimler zarar görüyor ?Hap gibi bilgilerle yetinmemiz, meşhur bir gazetecinin veya hekimin felaket senaryolarını gerekçelerini tam incelemeden paylaşıp herkesin daha çok paniğe kapılmasını sağlıyoruz, o kadar yanlış ve eksik var ki söylediklerinde. Panik, korku , endişe psikolojimizi bozuyor, intiharlar, ilaç kullanımı arttı, biliyoruz. Çocuklar virüs öcüsünden korkmaya başladı, bunu geri getiremezsiniz, obsesif çocuklar yetişiyor. Silicon vadisi pedagojisi tam gaz harekette, "akran yerine ekran" devreye girdi, vayy çocukların haline. "Alternatif eğitim" falan, hayal oldu Mutfakta bir not asılıdır benim evimde, 84 yaşındaki en yakın arkadaşım diyebileceğim o çok sağlıklı kişi sevgili Ergün U., bize çok sık gelir ve uzun süre kalır, ama şu ara İzmir'de. Ve muhtemelen buraya da gelmeyi korktuğundan dolayı istemiyor. Kendini izole etmeyi tercih etmiş, çok şükür günde yaklaşık 5 km yürümeye devam ediyor. 65 yaş grubu üstü çok uzun zaman evde kaldı biliyoruz, marttan beri "65 yaş üstü yaşlıdır, onları korumak sorumluluğumuzdur- ve bunun yolu da izole etmek" oldu. Ergün kağıda yazıp mutfak duvarına yapıştırmış. "sapere aude " "Habe Mut, dich Deines eigenen Verstandes zu bedienen. İ.Kant" yazılı kağıt birkaç senedir duvarda durur. "kendi aklını kullanmaya cesaret et" gibi bir tercümesi var. Diğer yazı ise "No amount of evidence will ever persuade an idiot, Mark Twain "Hiçbir kanıt bir aptalı ikna edemez..Bizler aptal değiliz, ama toplumumuz "kanıtları aramama, görmeme eğilimindeyiz" Mark Twain'in " İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten kolaydır. - sözünü ben daha çok severim.

Aklı selim olmak, manipulasyona gelmemek bu dijital çağda çok zor maalesef. İsviçreli tarihçi ( o da maalesef komplo teorisyeni ilan edilmiştir) Dr. Daniele Ganser bunu "propoganda" adlı videosunda çok iyi anlatıyor.

Gelelim korumayı amaçladığımız yaşlılarımıza, hastalarımıza.. Düşünün ki bu pandemi döneminde o kadar çok insan var ki , kimisi mecburen sevdiklerinden, çocuğundan, torunundan fiziken uzaklaşmış, uzaklaştırılmış, kimisi de korkusundan ya da sorumluluğundan onlardan uzak duran. Ya da hastanede, huzur evinde izole olan, belki de sevdikleriyle vedalaşamayan.


En yakınımda yaşadım, biliyorum, hastalıktan, yavaş yavaş ölüme doğru giderken, sevdiğinin yanında olmasının, elini tutmasının, vedalaşabilmesinin ne kadar önemli olduğunu. Sevgili eşim, çocuklarımın babası Suha Senol ve annem Dürrüşehvar Ünsal'ı da bu vesile ile rahmetle anıyorum.


Herkese sağlıklı günler, güzel birliktelikler diliyorum. Bu yazı ile de kimseyi kırıp incitmedim umarım. Şule Şenol 6 Eylül 2020


Not 1: Birkaç yıl önce facebookda "faydalı tercümeler" diye bir grup açmıştım. O grubta şöyle yazdım geçenlerde:

"Herkesin birçok uzmanın görüşlerinin duyulması, karşılaştırmalı araştırmaların, raporların ve istatistiklerin derlenmesi, türkçeye çevrilmesinde katkısı olabilir.


Örneğin Almanya'da 2 ayrı meclis dışı araştırma Komisyonu kuruldu. Burada çeşitli uzmanların görüşlerine yer veriliyor, özellikle hukukçuların kurduğu Komisyonu yakından takip ediyorum. 14 temmuz'dan bu yana birçok oturum gerçekleşti ve bu oturumlar Oval Media tarafından yayınlanıyor. Her biri üç, dört saatlik oturumlar ve konular enine boyuna ele alınıyor.


.) Drosten- Covid belirleme testi bağışıklık ve ikinci dalga


.)Bergamo; orada ne oldu, medyanın rolü


.) Maskeler Koruyor mu yoksa zarar mı veriyor ?


.)virüsün tehlikeliliği, hastalığın tedavisi, tedavideki hatalar, aşı çıkış yolu olabilir mi?


.) ABD ülke içine bir bakış İsveç, Fransa ve İtalya daki durumlar (Gana , Arjantin, İrlanda'ya da bağlanıldı canlı yayında)


.) çocukların durumu (okullar, ailede şiddet, çocuklardaki bağışıklık)


.) küçük işletmecilerin ve serbest çalışanların durumu


,)orta ölçekli işletmeler


.)huzur evlerindekiler yaşayanlar ve çalışanların durumu


.)veri koruması - 1 milyon genom, sağlık kimliği, uygulamalar ve takip başlıklarından birkaç tanesi

-




Not 2: Nihayet bir resmi kanalda ORF Avusturya resmi kanalında karşı görüşe yer veriliyor. ACU 2020 nin kurucusu (meclis dışı araştırma komisyonunun kurucularından Prof. Dr. Haditsch'in söylediklerine yer veriyor. Dün Graz'da protesto vardı, bugün Viyana'da. Psikyatrist Dr. Bonelli'nin kanalındaki yayın, içeriğiyle ilgili detayları türkçe olarak daha sona paylaşacağım: https://www.youtube.com/watch?v=MaB799






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page